Cultuur Historisch Museum Texel - Partner van Fotowedstrijd Texel

Prijs

15 entreekaarten á €4,50

Over ons

De Waal. Een schilderachtig dorp op de grens van het oude land en een oude polder op Texel. Dit dorpje telt slechts enkele smalle straatjes met leuke oude huisjes en boerderijen. De zuidelijke entree voert u over de ‘Bomendiek’, één van de oudste dijken van Texel. Midden in De Waal aan het plein voor de kerk vindt u het museum, uw bezoek meer dan waard.

Voortdurende vernieuwing

Een groep enthousiaste Texelaars richtte enkele decennia geleden in een authentieke stolpboerderij het Agrarisch- en Wagenmuseum Texel op. De nadruk lag in aanvang op het bewaren van de geschiedenis van het boerenleven op Texel.

Door de jaren heen breidde het museum haar expositieruimte, depot en werkplaats steeds verder uit. Thans beslaat het museum met ruim 1500 m² tentoongestelde collectie een veelvoud van haar oorspronkelijke oppervlakte. Met de fysieke groei van het museum is de collectie van het museum ook in de breedte gegroeid. Momenteel geeft het museum een veelzijdig beeld van het leven op Texel in het verleden.

Deze ontwikkeling was aanleiding om het museum om te dopen tot Cultuurhistorisch Museum Texel. Elk jaar wordt een van de centrale thema’s Akkerbouw, Weidebouw, Bloembollenteelt of Vervoer in steeds andere gedaante prominent gepresenteerd.

Bekijk het verleden eens van dichtbij

U ziet in het museum diverse authentieke boerenwagens en koetsen, arrensleeën en oude landbouwmachines, die op Texel dienst hebben gedaan. Daarnaast allerhande machines en voorwerpen voor melkverwerking en kaas- en boterbereiding. Maar ook kunt u zien hoe men 100 jaar geleden woonde en werkte op een boerderij.

Met name de rol van de vrouw op het boerenbedrijf, in de zuivelbereiding en in de vlas- en wolverwerking wordt belicht. Dan moet onze smederij genoemd worden; daarin worden, naast producten ten behoeve van ondernemers, souvenirs voor verkoop in het museum gemaakt. Regelmatig zijn er demonstraties van oude beroepen en exposities van kunstwerken. Zie hiervoor de lokale media.

Cultuurhistorisch Museum Texel
Hogereind 6
1793 AG De Waal

Website: www.cultuurmuseumtexel.nl
E-mail: info@cultuurmuseumtexel.nl
Telefoon: 0222 312 951