Francine Giskes – Juryvoorzitter
Burgemeester van Texel

Burgemeester en juryvoorzitter Francine Giskes

Francine Giskes (1951) is sinds eind 2009 burgemeester van Texel. Met een opleidingsachtergrond in economische geografie en planologie bekleedde zij diverse functies bij bedrijfsleven en overheid. Ook is zij actief geweest als mediator. Van 1994 tot 2004 was zij lid van de Tweede Kamer namens D66.

Als burgemeester is ze zelf vaak onderwerp van de foto: “Ik ben erg benieuwd hoe mensen met hun eigen bril Texel vangen in een mooi beeld. Als burgemeester van dit prachtige eiland heb ik erg veel zin om door die bril van anderen mee te kijken naar de schoonheid die zij zien. Ik wens iedereen vooral ook veel plezier bij het fotograferen!”

Harry de Graaf – Jurylid
Ereburger Texel en ex Hoofdredacteur Texelse Courant

Harry de Graaf: Ereburger Gemeente Texel, jurylid en voormalig hoofdredacteur Texelse Courant - Foto Theo Broekman (2010)

Harry de Graaf houdt zich al sinds zijn prille jeugd bezig met fotografie. In 1955 kocht hij voor ƒ 16,50 zijn eerste camera en hij ontdekte al gauw dat de landschappelijke variatie van zijn geboorte-eiland een onuitputtelijke bron van onderwerpen biedt. Als soldaat in Nieuw-Guinea maakte hij fotoreportages voor de Texelse Courant. Dat leidde ertoe dat hij in 1962 als redacteur/fotograaf in dienst kwam van deze lokale krant en er niet meer weg ging. Naast zijn werk ontplooide De Graaf tal van maatschappelijke activiteiten die veel al te maken hadden met behoud en versterking van cultuur en kernwaarden van het eiland. Bij zijn 40-jarig jubileum in 2002 benoemde de gemeenteraad hem tot ereburger van Texel. Harry de Graaf meent dat fotograferen bijdraagt aan een bewuste levenshouding. “Door te fotograferen zie je meer en beleef je meer en dat geef je weer door aan anderen die naar je foto’s kijken.”

Pieter de Vries – Jurylid
Fotograaf – Pieter de Vries Fotografie

Pieter de Vries - Pieter de Vries Fotografie

Ik ben in 1950 geboren in Den Helder in het St. Lidwina Ziekenhuis. Opgegroeid op Texel, op een boerderij bij De Waal. Het boerenbedrijf was niks voor mij, ook het metaal niet (LTS & MTS). Metaal was voor mij onhandelbaar. Ik kon er geen weg mee. De fotografie kwam op mijn pad. Ik heb mezelf veel aangeleerd. Vooral in de grootformaat fotografie, kreeg je niet op school. Liefst 10×12,5cm negatieven en dia’s van 20x25cm. Dan had je wat in je handen. Honderden schilderijen gefotografeerd. In Amstedam, Maastricht, München, Basel, Zürich, Parijs, Londen, Porto, Marbella, Brasschaat. In 2015 25 jaar staffotograaf van TEFAF Maastricht “the Leading Art and Antique Fair”. Mooie dingen gemaakt. Nu digitaal. Anders denken. Computers. Sneller. Kun je ff. Nee, niet ff. Gewoon kwaliteit. Geen 100 foto’s schieten als je er één nodig hebt. Analoog denken met mijn digitale camera. Laat mij m’n gang maar gaan. Mooie dingen maken. Luchtfoto’s van het Wad.

Website: www.pieterdevriesfotografie.nl

Pieter de Vries fotografie

Edo Kooiman – Jurylid
Fotograaf – Edo Kooiman Fotografie

Edo Kooiman - Edo Kooiman Fotografie

Jurylid Edo Kooiman (1965) is bijna 30 jaar fotograaf op Texel. Hij is eigenaar van Foto Persburo Texel en werkt ondermeer voor De Telegraaf, ANP en Algemeen Dagblad. Daarnaast maakt hij diverse familie- en trouwreportages op het eiland Texel.  Edo is bijna vier jaar wethouder Ruimtelijke Ordening geweest bij de gemeente Texel. Thans is hij raadslid voor Texels Belang en is bezig met een aantal grote projecten op Texel. Na zijn wethoudersperiode is hij weer volop bezig met de fotografie. “Dat is eigenlijk wel het leukste vak wat er bestaat”, zegt Edo. “Je kunt er veel creativiteit in kwijt en je raakt nooit uitgekeken op foto’s. Ook de ontwikkelingen in de fotografie gaan zeer snel, maar dat is juist  zo leuk. Er zijn nu heel veel mogelijkheden, waardoor het steeds interessanter wordt. En Texel is natuurlijk een prachtig decor voor mooie foto’s. Vooral de luchten zijn bijzonder. Een leuke uitdaging voor alle deelnemers aan de wedstrijd, lijkt me.”

Website: www.fotograaf.net

Logo Edo Kooiman - Fotograaf

Sanne Brügemann – Jurylid
Fotograaf – Foto Sanne

Sanne Brügemann – Foto Sanne

Fotografie is een van mijn passies. Ik vind het zalig om te doen en sta liever achter de camera dan ervoor. Ik ben bevoorrecht om mijn beroep uit te oefenen op Texel. Voor de buitenfoto’s ervaar ik de schitterende natuur als een rijkdom. Of het nu de duinen het strand of de zee is; zomer of winter: Texel is in alle jaargetijden mooi. Om mensen hun schoonheid en karakter vast leggen in beeld is bijzonder. Net dat ene moment, net die ene blik….. timing is alles als het om fotografie gaat. Ik kijk uit naar de ingezonden wedstrijdfoto’s, benieuwd naar jullie ‘Natuurlijk Texel’. Naast fotografe ben ik de trotse moeder van dochter: Sophie (14 jaar) en zoon: Storm (13 jaar). Ik probeer zo goed mogelijk het moederschap met Foto Sanne te combineren.

Website: www.fotosanne.nl

Foto Sanne

Mariska Beijert – Jurylid
Fotograaf – Fotostudio Texel

Mariska Beijert - Fotostudio Texel

Ik ben Mariska Beijert van Fotostudio Texel. Met mijn fotowerk wil ik een persoonlijke sfeer neerzetten:

– Ongedwongen en spontaan
– Een fantastisch beeld voor later
– Herinneringen die herleven en je mee terug nemen naar dat ene moment
– Kostbaarder dan je zou verwachten

Voor o.a. bruidsfotografie, studiowerk, familiefoto’s en geboortekaartjes bent u bij mij aan het juiste adres.

Website: www.fotostudiotexel.nl

Fotostudio Texel

Jeroen van Hattum – Jurylid
Journalist – Texelse Courant

Jeroen van Hattum - Jurylid Fotowedstrijd Texel - Journalist en fotograaf Texelse Courant

Jeroen van Hattum (42) is sinds 2001 journalist en fotograaf voor de Texelse Courant. Oorspronkelijk opgeleid als journalist voor de radio had Jeroen aanvankelijk weinig ervaring met fotograferen, maar dat leerde hij vanaf 2001 van lieverlee in de praktijk. Een belangrijke praktijkles van een andere fotograaf op Texel: eerst goed kijken naar je omgeving, in gedachte een compositie samenstellen en dan foto’s maken. Dat leidde in 2012 onverwacht tot een eervolle vermelding bij de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie van de Nederlandse Nieuwsblad Pers met een spookachtige foto van het voormalige gemeentehuis van Texel dat volledig gestript was om gesloopt te worden. Jeroen was ‘s avonds in Den Burg op weg naar de Chinees om wat te eten te halen, zag hoe het voormalige gemeentehuis er mystiek bij lag in het schijnsel van de maan door een dik wolkenpakket, stelde de maaltijd even uit en besloot toch eerst een paar foto’s van het bijzondere tafereel te maken. In zijn vrije tijd is Jeroen onder meer actief voor het Tesselhuus, het Maartenhuis, Radio Texel en de Lions Club op Texel.

Website: www.texelsecourant.nl

Texelse Courant

Martin Planken – Jurylid
Voorzitter Stichting Fotowedstrijd

Martin Planken - Jurylid Fotowedstrijd Texel

Fotowedstrijd Texel komt voort uit een idee dat Martin Planken (1973) in 2003 kreeg. Destijds realiseerde hij zich tijdens het geven van een rondleiding door de eeuwen-oude vestingstad stad IJsselstein, dat hij in de loop der jaren het een en ander te weten was gekomen over de geschiedenis van deze stad. Hij was benieuwd hoe anderen de stad bekeken. Dit leidde in 2003 tot het initiatief om de eerste fotowedstrijd te organiseren, in IJsselstein. In de afgelopen jaren zijn ook fotowedstrijden georganiseerd in zijn geboortestad Utrecht en omliggende plaatsen. Planken, die sinds zijn vroege jeugd op Texel komt, vindt 2014 een bijzonder jaar voor Texel vanwege de 150e verjaardag van de vuurtoren. Het enthousiasme waarmee het voornemen om de wedstrijd te organiseren ontvangen is, vindt hij tekenent voor de Tesselaars. De wedstrijd kan er voor zorgen dat bewoners en bezoekers bij wijze van spreken op ontdekkingsreis gaan in hun eigen woon-, werk en vakantieomgeving. Hij is benieuwd naar de verrassende ontdekkingen van de deelnemers.

Websites: www.stichtingfotowedstrijd.nl / www.fotowedstrijdtexel.nl

Logo_Fotowedstrijd_TexelStichting Fotowedstrijd