TESO

Prijs

5 retourenticket ter waarde van €118.

Over ons

De Koninklijke N.V. Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO) is de exploitant van de veerboot tussen Den Helder en ‘t Horntje op Texel. De NV is in 1907 opgericht als bedrijf zonder winstoogmerk, door eilanders die ontevreden waren over de veerdienst die op dat moment in de vaart was.

De moderne veerhaven in ‘t Horntje ligt er pas sinds 1962. Voor die tijd kwam de veerboot aan in de haven van Oudeschild. Een overtocht duurde toen nog een stuk langer. Midden de jaren vijftig kwam het massatoerisme op gang en was het zaak meer toeristen in minder tijd over te zetten. Aansluitend ging het wegennet van Texel op de schop, voornamelijk met de aanleg van de N501 (Pontweg). Extreem lange wachttijden bleven desondanks, vooral in de jaren zeventig, een groot probleem. In de jaren tachtig werden daarom dubbeldeksschepen aangeschaft. Vanwege bezwaarschriftenprocedures kon de laadbrug voor het tweede dek pas in 1986 in gebruik genomen worden.

De TESO is in de eerste plaats opgericht voor de eilanders en zij zijn veelal ook aandeelhouder. De 3650 aandelen, die in 1907 voor 5 of 25 gulden werden verkocht, zijn eigendom van zo’n 3100 (voornamelijk Texelse) aandeelhouders. Sinds de oprichting zijn er nooit nieuwe aandelen uitgegeven en om ze zo veel mogelijk in handen van Texelaars te houden, wordt er geen dividend uitgekeerd, maar kunnen de aandeelhouders een aantal gratis overtochten maken.

Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de veerdienst werd in 2007 het predicaat Koninklijk verleend.

Bouwen aan de toekomst

Sedert de oprichting is het primaire doel van TESO te zorgen voor een optimale walverbinding. Zij staan voor een kwalitatief hoogwaardig en betrouwbaar vervoersproduct, in het heden én in de toekomst.

De ambitie is om ‘tot in lengte van dagen’ als zelfstandige Texelse eigen veerdienst voort te bestaan en het eiland goed bereikbaar te houden met een betaalbare, betrouwbare en veilige bootverbinding.

De Texelstroom komt in de plaats van de in 1990 gebouwde Schulpengat, zal tot 2030 als dienstboot worden ingezet en daarna tot 2040 als reserveboot. Al in 2012 is begonnen met de voorbereidingen op de bouw. ‘De eerste stap was het vastleggen van de ideeën en wensen die leven bij het personeel, de klanten en instellingen voor gehandicapten en ouderen. Het waren er een kleine 600. Deze zijn daarna op haalbaarheid en meerwaarde bekeken door de nieuwbouwcommissie, die bestond uit medewerkers van de disciplines technisch, nautisch en horeca.

TESO
Pontweg 1
1797 SN Den Hoorn

Website: www.teso.nl
E-mail: info@teso.nl
Telefoon: 0222 369 600